Red Barnet Ungdom giver børnene den barndom, de fortjener

Børnene hos Red Barnet Ungdom (RBU) har et helt specielt glimt i øjnene. I bussen på vej til Bonbon Land sad små og større børn med glæden smurt i ansigtet. Måske skyldes det, at børn, som tilmeldes RBU, ikke altid omfavnes af livets farverige glæder. For nogle af børnene er udflugter med de frivillige et smuthul væk fra skyggerne og ind i regnbuen. Hos RBU kan man nemlig mærke en varm energi, børnene afgiver, når de får lov til at være det, de er beregnet til at være.

Tekst og foto: Ena Hajdari

Den 24. august besøgte RBU, Barnets Ven og Familievenner Bonbon Land. De to sidstnævnte projekter tilbyder rollemodeller for udsatte børn. Red Barnet Ungdom er en ungdomsorganisation, der aktivt engagerer unge mennesker over hele landet til at deltage i arbejdet for udsatte børn. Sammen andre børnevenlige organisationer ønsker de at gøre verden et mere børnevenligt sted, og arbejder ud fra FN’s børnekonvention. Samarbejdet på tværs af organisationerne skaber ifølge formanden for RBU Amager, Deniz Ardag, en følelse af sammenhold. 

”Formålet med arrangementet er at give børnene en sommerferie, de normalt ikke ville have fået,” fortæller han. ”Nogle af børnene kommer fra familier der er økonomisk ustabile, og andre har ingen venner, de kan dele oplevelserne med.”

EN DEL AF BØRNENE

 

I et samfund hvor barnets trivsel er placeret i toppen af prioritetsbjerget, er det ikke politikerne eller debattørerne, der baner vejen for børn. Det er pædagogerne, lærerne og frivillige fra organisationer som RBU, der tager hånd om børn i knibe. Hos RBU er de frivillige det perfekte eksempel på, hvordan vi som samfund skal behandle børn; i øjenhøjde med hvem de er, og hvad de har behov for. Mødes barnets behov ikke, kan de ende i en mistrivsel med alvorlige konsekvenser. Nogle typiske reaktioner på mistrivsel hos børn er følgende: 

 

  • Aggressioner og tristhed
  • Svært ved at kontrollere impulser
  • Svært ved at etablere sociale kontakter
  • Stort fravær i skolen
  • Koncentrationsbesvær
  • Indgår i mobberelaterede situationer
  • Regelmæssige konflikter med andre børn
  • Opsøger uforholdsmæssig meget voksenkontakt
  • Trækker sig fra andre børn og sociale fællesskaber

 

I farverige Bonbon Land slog børnene sig løs på et mindre eventyr, og de frivillige var 100% en del af oplevelsen. De legede sig frem til smil på læberne og stjerneskud i øjnene hos børnene. Deres energier var opladt, og mens solen skinnede i himlen, legede de voksne, som var de børn igen. 


”Vi leger med dem, for det, børnene virkelig har brug for, er nogle at dele deres oplevelser med,” forklarer Deniz Ardag. I hele 3 timer prøvede de frivillige lykken og vandt bamser, som børnene kunne trække lod om i bussen på vejen hjem. Da bamserne blev vist frem, kunne børnene ikke skjule deres begejstring.


Hos RBU, Barnets Ven og Familievenner har børnene set og mærket nogle sider af livet, som kun voksne kan forstå og bearbejde. Nogle af børnene er tidligere asylansøgere, andre har set deres forældre falme psykisk. Fra forskellige baggrunde, og med hver deres opfattelse af livet, har disse børn oplevet Danmark fra de mørkeste kroge. Nogle børn var smilende, andre var udtryksløse. Måske var nogle af dem allerede blevet voksne før tid, men på deres besøg i Bonbon Land var de alle sammen ens, og for en hel dag fik børnene lov til at være det, de har ret til at være; børn.  

Red Barnet Ungdoms arbejde er et vigtigt stykke arbejde for børn, unge og voksne. Sammen skaber de sikre rum for børn, og giver deres forældre ro til at kunne fokusere på daglige vanskeligheder. Du kan støtte Red Barnet Ungdom via donationer, eller tilmelde dig som frivillig.

Scroll to Top